'Uitgestorven' Somalische olifantspitsmuis teruggevonden Dieren

'Uitgestorven' Somalische olifantspitsmuis teruggevonden

Door Sjoerd Valkering 24 augustus 2020 | 12:58


Wetenschappers zijn in Djibouti op een soort gestuit waarvan ze dachten dat hij in 1968 was uitgestorven. De Somalische olifantspitsmuis is sindsdien niet meer waargenomen, maar onlangs weer in in Djibouti gespot.

De onderzoekers stuitten op twaalf Somalische olifantspitsmuizen en hebben een artikel gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Peerj. Ze vonden het dier op basis van tips van bewoners. Er zijn ook waarnemingen gedaan in Somalië. Men vermoedt dat het beestje ook in Ethiopië leeft.

De muis heeft een snuit in de vorm van een slurf zoals olifanten hebben. Hij zuigt hier mieren mee op. Verder is het bijzonder dat de razendsnelle muis een snelheid van 30 km/u kan behalen. 

De wetenschappers hebben het beestje weten te lokken met een mix van pindakaas, havermout en gist. Ze zijn van plan om 2022 opnieuw een onderzoek uit te voeren naar de soort.

Verwante muizen

De Somalische olifantspitsmuis valt onder de springspitsmuizen. Er leven in Afrika twintig soorten olifantspitsmuizen (ook wel sengi's). De Somalische soort onderscheidt zich onder andere door een ring om de ogen wat op een soort 'bril' lijkt. Niet veel andere sengi's hebben dit.  (foto: Steven Heritage/Wiki Commons)

Beelden Somalische olifantspitsmuis


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws