'Herstellen van vispopulatie leidt tot dodelijk haaienslachtoffer (63)' Dieren

'Herstellen van vispopulatie leidt tot dodelijk haaienslachtoffer (63)'

Door Sjoerd Valkering 31 juli 2020 | 17:42


De 63-jarige Julie Dimperio Holowach was afgelopen maandag aan het zwemmen in Maine’s Bailey Island in het oosten van de Verenigde Staten toen zij werd aangevallen door een witte haai. Een tand die was achtergebleven wees uit dat het om de witte haai is gegaan. De zwemster overleefde de aanval niet.

Robert Hueter, senior wetenschapper voor het Mote Marine Laboratory’s Center voor Shark Research, stelt dat mensen er zelf voor hebben gezorgd dat de haaien terug zijn gekomen in Maine. Een verbod op vissen heeft er na de jaren '80 toe geleid dat er weer voldoende vissen aanwezig zijn.

En haaien volgen hun prooi, zo stelt Hueter. Een haai verschanst onder andere zeehonden, dolfijnen en bruinvissen, die op hun beurt weer afhankelijk zijn van kleinere vissen. 'Het is niet verbazingwekkend dat we na de terugkeer van de zeehonden het roofdier hier ook weer zien', zegt Hueter tegen The Guardian. 

Overigens zijn witte haaien niet nieuw in het gebied, meldt hij. In de zomer zwemmen ze meestal richting het noorden naar Canada om de gewenste watertemperatuur van 60-65 fahrenheit te halen. De juiste temperatuur kan een haai ook aantrekken, maar Hueter vermoedt dat de aanwezigheid van een adequate prooi nóg verleidelijker is.

Aanvallen van haaien op mensen zijn zeer zeldzaam. Haaien benaderen hun prooi van onderen en meestal verwarren ze mensen met echte prooien. Het dragen van lichte kleding kan volgens Hueter een kans op een aanval verlagen. 'Maar we moeten altijd herinneren dat de oceaan wilde natuur is. Het is net als diep de natuur in gaan en dat je je moet beschermen tegen beren', aldus Hueter. (foto: mlproject/Pixabay, een witte haai)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws