Vissen tussen rivieren en zeeën verdwijnen massaal in Europa Dieren

Vissen tussen rivieren en zeeën verdwijnen massaal in Europa

Door Sjoerd Valkering 29 juli 2020 | 15:08


Vissen die tussen zeeën en rivieren leven hebben het moeilijk. Uit een onderzoek is gebleken dat sinds de jaren zeventig driekwart van de riviervissen is verdwenen en in Europa gaat het zelfs om 93 procent. De getroffen vissen zijn onder andere de zalm, steur en de paling.

De onderzoekers hebben ook een mogelijke oplossing geboden. Ze stellen dat honderdduizend ongebruikte dammen verwijderd zullen moeten worden. Hierdoor worden de vissen beperking in een bewegingsvrijheid. Met name in de Pyreneeën zijn duizenden ongebruikte dammen aanwezig.

Onder andere de zalm zwemt tegen de stroom in van zout naar zoet water om daar eitjes te leggen en zich voort te planten. Ook voor de zeeforel, de steur en het kleine stekelbaarsje is dit noodzakelijk. De paling gaat weer in omgekeerde richting en trekt juist naar zout water toe.

Meer oorzaken dan dammen

Arjan Berkhuysen, directeur van de World Fish Migration Foundation, verklaart dat de dammen niet de enige oorzaak zijn. Ook vervuiling en klimaatverandering heeft een negatief effect op de populatie van de vissen. Berkhuysen presenteerde dinsdag het rapport over trekkende vissen in samenwerking met Wereld Natuur Fonds, IUCN, de Zoological Society of London en tientallen universiteiten. 

'Onze conclusie is dat het extreem slecht gaat met rondtrekkende vissoorten', citeert NU.nl waterbioloog Klemens Eriksson van de Rijksuniversiteit Groningen, tevens auteur van het rapport. 'We hebben het over het vrijwel uitsterven van een volledige ecologische klasse, die mensen voor duizenden jaren in overvloed tot voedsel is geweest.'

Oplossingen voor vissterfte

Eriksson adviseert onder andere om het verschil tussen zacht en zoet water 'zachter' te maken. In Nederland is dit moeilijker vanwege de deltawerken, waar we 'in Nederland trots op zijn'. 'Maar vanuit ecologisch perspectief zijn ze een catastrofe', benadrukt de wetenschapper. 

Volgens Berkhuysen komt de zalm weer terug in Normandië omdat daar een grote 90 jaar oude dam van dertig meter is weggehaald. Er is volgens hem qua dierenbescherming te vaak naar 'de land en lucht' gekeken, maar zijn de vissen vergeten. Daar moet dit rapport en de gevolgen er van verandering in brengen.  

In Canada hebben de grizzly- en bruine beren veel last van een gebrek aan zalm in de rivieren. Ook daar zijn dammen onder andere een spelbreker, net als klimaatverandering en vervuiling. Ook virussen zouden roet in het eten gooien. In 2019 legde een natuurfotograaf een uitgehongerde beer vast om te laten zien hoe ernstig het probleem is.  (foto: Natalia Kollegova/Pixabay, een bruine beer met een zalm.

Beer vangt op knappe manier een zalmTags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws