Meeste VK-haaien hebben microvezels in zich Dieren

Meeste VK-haaien hebben microvezels in zich

Door Sjoerd Valkering 27 juli 2020 | 14:55


Zo'n 67 procent van de haaien die voor de kust van Engeland leven hebben microvezels van visnetten of kleding in hun maag. Dat is gebleken uit een wetenschappelijk onderzoek.

Ze hebben hiervoor 46 haaien onderzocht. Het onderzoek, uitgevoerd door onder andere Kristian Parton van de Universiteit van Exeter, is gepubliceerd in de Scientific Reports. 

De kathaai, de squalus, de gevlekte toonhaai en de hondshaai zijn meegenomen in het onderzoek. Deze soorten leven dichtbij de Engelse kust. 

Microvezels komen op verschillende manieren in de zee. Ze zijn onder andere afkomstig van grote stukken plastic, banden van auto's of het wassen van synthetische stoffen. 

Een deel van de microvezels zakt naar de bodem, waar de meeste haaien leven. 'Vezels kunnen worden opgegeten wanneer ze krabben of kreeften eten of meteen van de zeebodem, omdat ze ook de bodem afzuigen', zegt Kristian Parton tegen The Guardian. Ze waarschuwt dat mensen ook uiteindelijk deze vezels kunnen eten als ze haaien of kreeften verorberen. (foto: WikiCommons/Bj.schoenmakers, de kathaai)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws