Twintig procent van haaien verdwijnt in riffen Dieren

Twintig procent van haaien verdwijnt in riffen

Door Sjoerd Valkering 24 juli 2020 | 16:54


Uit een wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat twintig procent van het aantal haaien verdwijnt in de riffen. Dit komt volgens het artikel, dat gepubliceerd is in Nature, doordat er wordt gevist.

Er is onder meer gebruik gemaakt van onderwatercamera's om de daling in de populaties vast te stellen. Het komt volgens de wetenschappers door 'destructieve en niet-duurzame' vistechnieken in 58 verschillende landen.

Haaien spelen een sleutelrol in het ecosysteem waar ook wij van afhankelijk zijn. Onder andere voor duikers zijn haaien boeiend om te zien en sommige landen zijn economisch gezien weer afhankelijk van toerisme. Jaarlijks worden wereldwijd 100 miljoen haaien gedood voor hun vlees en vinnen. 

Vooral riffen die dichtbij mensen liggen zijn de klos, daar verdwenen de meeste haaien. De onderzoekers adviseren andere vismethoden of een verbod in sommige landen op het handelen in haaien. Qatar, de Dominicaanse Republiek, Colombia, Sri Lanka en Guam zijn het meest getroffen. (foto: Pexels/Pixabay)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws