Vrees voor uitsterven van ijsbeer voor het jaar 2100 Dieren

Vrees voor uitsterven van ijsbeer voor het jaar 2100

Door Sjoerd Valkering 21 juli 2020 | 15:15


Een nieuw wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat ijsberen mogelijk voor het jaar 2100 zullen uitsterven. Door de temperatuurtoename smelten de polen en daalt de overlevingskansen van de ijsberen.

De ijsberen hebben volgens de onderzoekers ijs nodig voor de jacht op zeehonden en robben. Doordat ze nu vaker op het land moeten leven is het lastiger om voedsel te vinden. 

IJsberen kunnen maandenlang vasten. Echter, doordat het steeds warmer wordt zullen ze het steeds langer zonder voedsel moeten stellen. Automatisch volgt hier uit dat ze minder tijd hebben voor de jacht, zo melden onderzoekers in Nature Climate Change.

Als ze magerder worden nemen de overlevingskansen van de ijsberen af. 'Allereerst zullen de welpen het niet meer overleven', laat een onderzoeker weten aan de BBC. Moederijsberen zullen niet genoeg lichaamsvet meer hebben om melk aan te maken voor de welpen. Sinds 1970 daalt het ijs in de Arctische gebieden met dertien procent per tien jaar.

Aanpassingen door de ijsbeer

Mogelijk zijn er nog wel kansen voor de ijsberen als er geen ijs meer is. Dit als ze zich dusdanig aan hun omstandigheden weten aan te passen zodat ze overleven. Dit staat niet in het onderzoek, maar uit beelden van de natuurserie Seven Worlds, One Planet van de BBC is gebleken dat ijsberen goede zwemmers zijn en zelfs zeehonden zwemmend te grazen kunnen nemen. 

Een ijsbeer (mannetje) kan 2,3 tot 2,6 meter lang worden en weegt 300 tot 800 kilogram. Het roofdier heeft een maximale levensverwachting van 25 jaar, met uitzonderingen tot 32 jaar in het wild en 43 jaar in gevangenschap. Het dier leeft voornamelijk solitair, maar kan in groepen leven bij voldoende voedsel. Ze leven alleen in het Noordpoolgebied. (foto: Skeeze/Pixabay)

 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws