Andescondor vliegt 160 km zonder gebruik van vleugels Dieren

Andescondor vliegt 160 km zonder gebruik van vleugels

Door Sjoerd Valkering 15 juli 2020 | 12:49


Wetenschappers hebben gemeten hoe lang een Andescondor,  de grootste vliegende vogel ter wereld, kan vliegen zonder met zijn vleugels te slaan. Een dier heeft 160 kilometer gevlogen zonder te wapperen met zijn vleugels.

De enorme spanwijdte helpt de Andescondor ook mee. De gier heeft vleugels van 3 meter lang en weegt tot 15 kilo. Ze maken gebruik van de thermiek om te vliegen.

'Condors zijn goede vliegers, maar we hadden niet verwacht dat ze zo'n expert zijn', zegt Emily Shepard, co-auteur van het onderzoek en bioloog voor de Swansea University in Wales. Het onderzoek is gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences.

'De resultaten dat ze bijna nooit hun vleugels gebruiken en zoveel kunnen blijven stijgen (soar, red.) op de lucht is verbluffend', klinkt David Lentink, een expert in de vliegkunst van vogels van de Stanford University, enthoustiast tegenover The Guardian

Er zijn twee type vliegende vogels: Vogels die echt vliegen en wapperen met hun vleugels en vogels die gebruik maken van de thermiek. De laatste groep zijn voornamelijk roofvogels. Volgens kenners kan je het vergelijken met een bergop fietsen of een bergaf gaan met je fiets.

De Andescondor heeft zijn vleugels maar bij één procent van zijn vlucht gebruikt. Hij is met zijn gezweef op zoek naar kadavers om op te eten en vliegt soms 200 kilometer op zoek naar voedsel. Eerder studies hebben aangetoond dat witte ooievaars en visarenden voor respectievelijk 17 en 25 procent van de vlucht met hun vleugels wapperen als ze over land vliegen. Dat laatste is niet onbelangrijk, want bergen kunnen de thermiek versterken voor vogels. (foto: Wiki Commons)

Vliegende Andescondor


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws