Lieverheerstbeestje-plaag in Nederland veroorzaakt door honger Dieren

Lieverheerstbeestje-plaag in Nederland veroorzaakt door honger

Door Sjoerd Valkering 29 juni 2020 | 16:56


Diverse badgasten werden afgelopen weekend 'gek' van de lieveheersbeestjes. Plotseling waren ze in grote getale aanwezig. Mensen hadden van Zeeland tot aan Den Helder last van de lieveheersbeestjes. Ze steken niet, maar zijn wel irritant als ze in grote mate aanwezig zijn. 

'Ik werd helemaal gek”, zegt Kevin, die in Hoek van Holland naar het strand was gegaan, tegen De Telegraaf. 'Mensen om ons heen ook. Die gingen af en toe rennen, met de handen in de lucht slaan'. Zijn vrouw Fleur vult aan: 'Niemand zat er relaxed.'

Vincent Kalkman van Naturalis laat aan RTL Nieuws weten dat het te maken kan hebben met honger dat ze er soms wel en niet zijn. In sommige jaren hebben ze een grote populatie opgebouwd. 'Dan krijg je hele grote aantallen. En op de plekken waar ze leven ontstaat voedselgebrek. Ze denken dan: we hebben honger, we moeten weg. Dan gaan ze soms massaal vliegen.' 

Ze kunnen zelf niet vliegen, maar hebben de wind nodig om zich te verplaatsen. 'Ze komen dan voor een onoverzichtelijke plas water uit. Daar willen ze niet boven vliegen. Dus dan laten ze zich daar maar vallen. En ze kunnen ook op het strand stoppen omdat ze moe zijn van het vliegen.' Voor Kalkman is het geen bijzonder fenomeen. 'Eens in de zoveel jaar zie je pieken. En nu zijn er toevallig ook veel mensen op het strand, dus dan zie je er meer van', reageert hij. 

Helaas hebben de beestjes op het strand geen geschikt voedsel kunnen vinden. 'Lieveheersbeestjes zijn vleeseters. Ze eten bladluis. Je hoort ook wel eens dat mensen gebeten worden. Ze proberen alles uit als ze honger hebben. En als ergens niks te halen is, zoals op het strand, vliegen ze weer verder. Een deel zal ook weggespoeld worden door het zeewater en een sneue dood sterven.' (foto: Stanbalik/Pixabay)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws