Hittegolf in Nederland, voorkom een zonnesteek bij je hond Dieren

Hittegolf in Nederland, voorkom een zonnesteek bij je hond

Door Sjoerd Valkering 23 juni 2020 | 15:25


Met de zomer voor de boeg worden hondenbezitters gewaarschuwd dat ze hun viervoeter goed in de gaten moeten houden om oververhitting te voorkomen. Een Britse onderzoek heeft aangetoond welke hondenrassen het meest kwetsbaar zijn voor een zonnesteek. 

Volgens de wetenschappers hebben bepaalde hondenrassen plus de honden met onder- of overgewicht de meeste kans op een zonnesteek. Over het algemeen lopen honden die meer dan 55 kilo wegen meer risico, evenals honden met platte neuzen (mopshond, Franse bulldog etc.), zo meldt de studie, gepubliceerd in Scientific Reports

De honden die het meest risico lopen gebaseerd op hun ras zijn: Chow chow, Bulldog, Bordeauxdog, Greyhound, Cavelier King Spaniel, Mopshond, Golden retriever en de Engelse springerspaniël. 

De onderzoekers adviseren hondenbezitters om, indien je hond in de risicogroep valt, de kenmerken van oververhitting te kennen. Dit zijn overmatige hijgen, braken, overmatig kwijlen, bloederige diarree en dat de hond flauwvalt. 

Auteur Emily Hall van de Nottingham Trent University legt uit waarom honden met een platte snuit de klos kunnen zijn. 'Honden hijgen om af te koelen. De hete luchtstroom gaat door de neus en de snuit van de hond. Als ze een kortere neus hebben, is er minder ruimte om warmte kwijt te raken'. Daarnaast hebben ze smallere neusgaten, waardoor ze vaker moeten hijgen.

Honden willen nog weleens doorgaan terwijl ze het zelf al te warm hebben. Daarom moeten eigenaren goed opletten. Als een hond na vijftien minuten nog niet is gestopt met hijgen, wordt geadviseerd hem mee te nemen naar de dierenarts. Bij een zonnesteek kunnen binnen een paar uur hartproblemen ontstaan bij je viervoeter. (foto: Pixabay/manfredrichter)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws