Zeldzame lachstern uitgebroed in Nederland Dieren

Zeldzame lachstern uitgebroed in Nederland

Door Sjoerd Valkering 22 juni 2020 | 16:26


Op de Marker Wadden is een zeldzame lachtstern uitgebroed volgens Natuurmonumenten. Het is voor het eerst sinds 1958 dat er een broedstern in Nederland is uitgebroed. De lachstern staat op de Rode Lijst van bedreigde soorten en is vernoemd naar zijn lachachtige roep.

Er zijn maar weinig gebieden in Noord-Europa waar de vogel kan leven. 'De kenmerkende lach hadden we op het eiland totaal nog niet verwacht. Volwassen lachsterns eten namelijk grote insecten en die zijn er op Marker Wadden nog niet zo veel', laat Tim Kreetz, boswachter van Natuurmonumenten op het eiland, weten. 

Op het eiland zijn geen bezoekers toegestaan, alleen boswachters en een aantal natuuronderzoekers. 'Over de komst van deze vogel hadden we pas over een aantal jaar durven dromen, als de natuur verder ontwikkeld is', zegt Kreetz. De Marker Wadden bestaat pas twee jaar.

Meer over lachstern

De lachstern valt onder de meeuwen en de geslachtengroep sterns. Hij broedt meestal in warmere gebieden in Zuid-Europa. De vogel vangt insecten uit de lucht en jaagt vaak ook boven moerassen op kikkers en kleine zoogdieren als kleine vogels en kuikens en ook grote insecten, ratten, muizen en andere knaagdieren. (foto: Wiki Commons)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws