Kan de goudjakhals net zo opleven in Nederland als de wolf? Dieren

Kan de goudjakhals net zo opleven in Nederland als de wolf?

Door Sjoerd Valkering 10 juni 2020 | 12:53


De wolf is weer terug in Nederland en misschien de goudjakhals ook. In 2016 en 2017 en eind 2019 is er een goudjakhals waargenomen in ons land. Twee keer op de Veluwe en eenmaal in Drenthe. Van een roedel lijkt nog een sprake. 

Het verschil met de wolf is dat de goudjakhals lastig is te traceren. Hij pakt geen grote prooien en heeft ook niet zo'n groot territorium nodig, zo'n enkele vierkante kilometers. Hierdoor laat hij geen duidelijke sporen na. Daarnaast jaagt hij vooral op kleine knaagdieren, waar de wolf bijvoorbeeld schapen niet spaart. Echter, ze communiceren beide wel door te huilen en leven het liefst in roedels.

Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland verwacht dat de goudjakhals ook een roedel gaat krijgen in Nederland. 'Als je ziet hoe flexibel de hondachtigen zijn. Wolven, vossen, goudjakhalzen; ze stellen geen hoge eisen aan hun leefgebied. Ik denk dat er binnen tien jaar een roedel leeft in Nederland.'

Ecoloog kritischer op komst jakhals

Stadsecoloog Martin Melchers ziet het minder snel gebeuren. Het dier is volgens hem behoorlijk schichtig, wat het lastiger maakt dan de opmars van de wolf. 'Hij is erg bang voor honden en mensen laten die hier vaak uit in de natuurgebieden, dus hij zal hier niet zo snel durven komen', zegt hij tegen Het Parool

De goudjakhals is net als de wolf een beschermd dier. Melchers vreest dat hij toch neergeknald gaat worden. 'Ik ben bang dat hij vaak afgeschoten zal worden. Op vossen wordt intensief gejaagd en die toont qua uiterlijk veel overeenkomsten met de goudjakhals. De jagers die op vossen jagen zullen moeten beseffen dat er ook goudjakhalzen in Nederland voorkomen.' (foto: Charles J Sharp/Wiki Commons)

Jakhals in Drenthe gespot in 2019


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws