Wormen moeten voor minder droogte in de grond zorgen Dieren

Wormen moeten voor minder droogte in de grond zorgen

Door Sjoerd Valkering 09 juni 2020 | 12:36


Wormen kunnen ervoor zorgen dat de grond natter blijft. In een weiland in Stegeren bij Zwolle zijn twintig reageerbuizen de grond in geslagen. Hier zijn wormen in geplaatst voor een onderzoek in hoeverre ze voor nattere gronden gaan zorgen. 

Ze kunnen tunnels graven tot wel drie meter diep. Deze tunnels voorkomen dat regenwater snel de grond in zakt. De regenworm die zulke diepe tunnels graaft is niet overal in Nederland te vinden. Nick van Eekeren van het Louis Bolk Instituut is nu op zoek naar een methode om de wormen in andere plekken van Nederland te introduceren.

Het is volgens Van Eekeren geen onverstandig plan om wormen meer in te zetten tegen de droogte. 'Ze noemen wormen ook wel soil engineers. Als mens ben je eigenlijk gek om daar niet meer mee te doen. Wat deze worm doet is echt uniek. Geen machine kan dat nadoen.'

Als er eenmaal veel wormen aanwezig zijn, dan kunnen ze ook een tijdje blijven. Een worm kan wel zeven tot acht jaar oud worden. Alleen het geen dieren die zich snel voorplanten. 'Tot nu toe zien we dat de wormen die we in de grond stoppen het overleven, maar ze vermeerderen zich nog niet echt', aldus Van Eekeren tegenover Trouw. (foto: Look Sharp/Wiki Commons)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws