Update | Droogte maakt dodelijke ziekte van egels erger Dieren

Update | Droogte maakt dodelijke ziekte van egels erger

Door Sjoerd Valkering 12 juni 2020 | 16:34


Brabantse egels hebben last van een mysterieuze ziekte. Bij de Egelopvang Papendrecht zijn al zeven egels uit Brabant gebracht die waarschijnlijk te maken hebben met een bacteriële infectie. De verwachting is dat ze het niet gaan overleven.

Sinds enkele weken zijn de egels in West-Brabant en België geveld door de onbekende ziekte. Ze hebben ontstoken wonden op hun kop en poten en allemaal dezelfde verschijnselen. 

Ferry van Jaarsveld, beheerder van Egelopvang Papendrecht, vermoedt dat het gaat om een bacteriële infectie. 'Dat denk ik vanwege de soort verwondingen. Ik heb op een Belgische website ook gelezen dat het om een bacteriële infectie zou gaan. Maar wij wachten het onderzoek af dat nu gedaan wordt in Nederland. Volgende week moet er uitsluitsel komen van het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht', laat hij weten aan RTV Rijnmond.

Meer symptomen voor egels met ziekte

Het Algemeen Dagblad meldt dat er al meer dan 40 egels ziek zijn geworden. Naast de verwondingen krijgen ze ook korstjes op hun neus, hals, voorpoten en oren. Ongeveer 60 procent van de egels overlijdt door de ziekte. 

'Bij sommige egels is het zelfs zo erg dat de neusgaten dichtgedrukt worden. Deze dieren stikken of moeten we laten inslapen. We kunnen er dan niets meer aan doen. Dat is te stressvol voor zo’n beest', zegt Denise Smits van het Vogelrevalidatiecentrum (VRC) in Zundert. (foto: Alexas_fotos/Pixabay)

Update 12 juni 16.23 uur - Droogte maakt egelziekte erger

De ziekte voor de egels wordt verergerd door de droogte. Hierdoor worden de egels gedwongen om op dezelfde plekken naar voedsel te zoeken en daar kunnen ze elkaar besmetten. Ook het paring seizoen werkt als een katalysator voor de egelziekte.

De ziekte wordt momenteel Egelziekte 2020 genoemd. 'Er zijn verschijnselen die we herkennen van vorig jaar', laat Jenny Kleve van Egelbescherming Nederland weten aan NU.nl. 'Dus dat zou het beginpunt kunnen zijn. Maar aangezien we niet voldoende onderzoek kunnen doen, weten we nog heel weinig over deze ziekte. We weten wel dat de verspreiding heel snel gaat.'

Van de zieke egels gaat 60 tot 70 procent dood. De ziekte beperkt zich niet tot Brabant in Nederland, er zijn ook andere provincies met de egelziekte. 'Ook in Limburg, Gelderland en Zeeland zijn zieke egels aangetroffen. Alleen al in Zundert zijn inmiddels zeventig zieke egels binnengebracht.'

Hulp van mensen aan zieke egels

Kleve adviseert om zieke egels naar de dierenbescherming te brengen. Als je overdag een egel ziet dan is dat een teken aan de wand want het zijn nachtdieren. Ook kan hij plekken hebben en het kan zijn dat hij een beetje waggelt. 

Om te voorkomen dat egels elkaar besmetten wordt er opgeroepen om de gezonde egels in de besmette provincies bij te voeren. Dit kan met katttenbrokjes. 'Maar die moeten wel droog blijven. Dus zet er een krat overheen en zorg dat er een opening van 14 bij 14 centimeter in zit. En zet er een bak water naast', aldus Kleve van Egelbescherming Nederland.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws