Update | Sprinkhanenplaag baart nog steeds grote zorgen Dieren

Update | Sprinkhanenplaag baart nog steeds grote zorgen

Door Sjoerd Valkering 08 juli 2020 | 14:53


Oost-Afrika wordt zwaar geteisterd door een sprinkhanenplaag. Alleen al in Ethiopië zullen één miljoen mensen voedselhulp moeten krijgen. Dat meldt de voedsel en landbouworganisatie van de de Verenigde Naties, de FAO.

De sprinkhanen hebben al 200.000 hectare aan voedsel weggevreten. Er is 150 miljoen euro nodig om de schade te compenseren. De sprinkhanen verplaatsen zich in groottes van soms wel 2400 kilometer en maken het de landen Djibouti, Kenia, Eritrea en Tanzania erg lastig. Ethiopië meldt grote verliezen aan tarwe en mais en raakt land kwijt voor vee.

Sprinkhanenplaag Oost-Afrika

Volgens de VN zal de tweede sprinkhanenplaag twintig keer zo groot zijn als de vorige. Men spreekt van 'een ongekende dreiging' voor de voedselvoorziening in het gebied. 'De huidige situatie in Oost-Afrika blijft extreem alarmerend, zeker nu in Kenia, Somalië en Zuid-Ethiopië zich nieuwe zwermen vormen', laat de VN weten. 

Ze verplaatsen zich met een snelheid van zo'n 150 kilometer per dag en eten dan net zoveel als hun lichaamsgewicht. De verwachting is dat de grootste piek rond juni en juli plaats zal vinden. Bestrijding kan alleen plaatsvinden vanuit de lucht. Echter, bijvoorbeeld Uganda kan niet aan genoeg pesticiden komen omdat ze die normaliter importeren uit Japan. Door de corona-crisis kan Uganda lastig producten importeren uit Japan. (foto: Wiki Commons/Sander van der Wel)

Video: Sprinkhanenplaag in Oost-Afrika

Update 8 juli 14.44 - Sprinkhanenplaag blijft groot probleem

Landbouwdeskundigen van de VN vrezen voor wereldwijde voedseltekorten door de sprinkhanenplaag. De plaag heeft inmiddels delen van Zuid-Amerika, Afrika en Azië bereikt. Het bestrijden van de sprinkhanen in onder andere Kenia en Ethiopië met pesticiden die vanuit een vliegtuig worden losgelaten heeft vooralsnog geen resultaat. Het ontbeert aan een internationale aanpak zeggen deskundigen.

De sprinkhanenplaag blijft zich echter ondertussen onverminderd voortzetten. Nadat eerst alleen Afrika was getroffen, gaat het nu ook om landen als Nepal in Azië en Paraguay en Argentinië in Zuid-Amerika. Dit heeft onder andere te maken met de snelle voortplantingssnelheid: vrouwtjes leggen om de vijftien dagen eitjes. 

Het weer kan helpen

Het is wachten tot het droger wordt vanwege de seizoenen. Dan stopt de plantengroei en kunnen de sprinkhanen moeilijker voedsel vinden. De nieuwe generatie kan dan zelfs niet meer vliegen en wacht tot er nieuwe ideale omstandigheden komen: stortregens en overstromingen. 

De FAO, de afdeling van de VN die zich bezig houdt met voedsel in de wereld, vreest echter dat de seizoenen de sprinkhanen niet tegen kunnen houden. Nu ze zich zo wijdverspreid hebben, kunnen ze mogelijk de moessonregens volgen en daarmee in goede omstandigheden blijven om zich voort te planten.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws