Nath Hahn: 'Des te meer koeien je laat gaan, des te groter je vreugde' Boeddhisme

Nath Hahn: 'Des te meer koeien je laat gaan, des te groter je vreugde'

Door Sjoerd Valkering 20 juli 2020 | 15:15


Thich Nath Hahn bespreekt in een boeddhistische video een voorbeeld waarbij de Boeddha aan zijn leerlingen liet zien wat ze moeten doen. Dit nadat er een boer bij de monniken, die aan een tafel zaten, langs was gekomen om te zeggen dat hij zijn koeien kwijt was.

De boer was in paniek en wanhopig. Hij wilde zichzelf misschien wel van het leven beroven. 'Misschien moet je een andere kant op gaan om te zoeken', had de Boeddha gesuggereerd.

'Daarna draaide de Boeddha zich om naar zijn leerlingen en zei lachend: 'Jullie zijn erg gelukkig, jullie hebben geen koeien om te verliezen'', vertelt Nath Hahn in de video.

'We denken dat onze 'koeien' cruciaal zijn voor ons overleven. Maar dat is misschien wel niet zo. Des te meer koeien je kwijtraakt, des te gelukkiger je zal zijn. En dat is de grootste taktiek die de Boeddha heeft gegeven. Meer vreugde door dingen te laten gaan', doelt Nath Hahn op bijvoorbeeld status, werk, producten of geliefden die mensen na kunnen streven.  (foto: Pixabay/terimakasih0)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws