Dekkers: 'De makkelijkste spiegel om jezelf te bestuderen dat zijn dieren' Algemeen

Dekkers: 'De makkelijkste spiegel om jezelf te bestuderen dat zijn dieren'

Door Sjoerd Valkering 22 mei 2020 | 17:26


Midas Dekkers is een bekende Nederlandse bioloog. Omdat er op IndeSpiegel.nl vaak de artikelen van psychologie en dieren worden gecombineerd, vragen bezoekers zich weleens af waarom het aspect van dieren zo belangrijk is. Dekkers beaamt dat we veel van ze kunnen leren.

In onderstaande video, opgenomen in januari 2017, pleit Dekkers ervoor om te leren van de geborgenheid van een kat en te focussen op je huidzintuigen. Het dier zoekt vaak naar een lekker holletje om in te liggen. Daarnaast gaat een kat graag op een warme plek slapen.

Dekkers is van mening dat de huidzintuigen te weinig worden gebruikt in ons leven. Volgens hem zijn dit de oudste zintuigen die we hebben gehad, maar tegenwoordig doen we vooral veel met onze ogen, waardoor we informatie kunnen inwinnen. 

'Maar we moeten onze grenzen verleggen tegenwoordig', verzucht hij. 'Zoeken naar geborgenheid, dan ben je een Jan Salie, een watje. We nemen geen genoegen met zesjes, we moeten uitdagingen aangaan, onze grenzen verleggen. We mogen geen Jan Salie zijn, we moeten Jan de Wit zijn. Daar zitten we al vanaf de zeventiende eeuw mee opgescheept.'

'Het moeilijkste is altijd om iets heel gewoons te erkennen in jezelf. Maar de makkelijkste spiegel om jezelf te bestuderen dat zijn dieren. Vandaar dat biologen soms nog weleens wat te zeggen hebben. Kijk om je heen, maar je poezen. Die zeggen dat er niets anders is om gelukkig van te zijn dan van de tast.' (foto: Wiki Commons/VARA)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws