Waarom is thuiswerken voor sommigen psychisch zwaar? Algemeen

Waarom is thuiswerken voor sommigen psychisch zwaar?

Door Sjoerd Valkering 13 mei 2020 | 12:19


Ongeveer 47 procent van de 1000 ondervraagden door Nationale Vacaturebank zegt zo snel mogelijk weer naar kantoor te willen. Het NRC vroeg een arbeidspsycholoog wat de reden kan zijn waarom thuiswerken voor een deel lastig is.

'Er zijn thuis veel aandachtskapers. Denk aan de oneindige stroom coronaberichtgeving. Die leiden af en kunnen voor spanning en angstgevoelens zorgen', zegt gezondheidszorgpsycholoog Ulrika Leons in gesprek met het dagblad.

Er kan ook een vicieuze cirkel ontstaan. Neerslachtigheid en een slechte humeur kan leiden tot een lagere productiviteit. En dit geeft weer meer stress.  'Ze voelen zich bijvoorbeeld schuldig dat ze niet even hard werken als op kantoor. Dat tast het zelfbeeld en het gevoel van eigenwaarde aan', laat Jan Machek, arbeidspsycholoog bij arbodienst ArboNed, weten. 

Het thuiswerken zorgt er verder voor dat er minder structuur is, dat thuis en privé niet meer gescheiden is en dat het daardoor ook moeilijker is om op tijd te stoppen met werken. Sommige werknemers maken daardoor meer uren en raken gestrest.

Willem van Rhenen, bedrijfsarts bij ArboUnie en hoogleraar bevlogenheid en productiviteit aan de Nyenrode Universiteit, is van mening dat werknemers die thuis werken meer hulp nodig hebben. 'De mens is als een batterij. Tijdens het werk en in stressvolle omgevingen loopt die leeg. Met als gevolg vermoeidheid, slechtere concentratie en een slechter geheugen. We hebben ‘hulpbronnen’ nodig om als het ware opnieuw op te laden.' 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws