Bang als ouder voor corona? 'Bespreek het met je kind' Algemeen

Bang als ouder voor corona? 'Bespreek het met je kind'

Door Sjoerd Valkering 12 mei 2020 | 15:30


Kinderen gaan sinds afgelopen maandag weer naar school in Nederland. Sommige ouders vinden dat spannend omdat hun kinderen besmet kunnen raken met het coronavirus. Kinderpsycholoog Daniëlle Goedhart (33) adviseert om het gesprek niet te schuwen.

'Leg de vinger op de zere plek. Benoem dat het zowel voor jezelf als voor je zoon of dochter spannend is', vertelt ze tegen Linda.nl. 'Natuurlijk ga je het onderwerp 'groepsimmuniteit' niet bespreken, maar je kunt wel zeggen dat je het eng vindt, dat je met de juf hebt gesproken hebt en er vertrouwen in hebt. Je vertrouwen uitspreken is belangrijk. En geef je kind de ruimte om het eng te vinden.'

Ze heeft geconstateerd dat kinderen verschillend kijken naar het virus. Het heeft vaak met de ouders te maken hoe ze er naar kijken. 'Kinderen staan er verschillend in. Als ouders nuchter en positief zijn, zie je dat terug bij de kinderen. Zijn ze angstig, merk je dat ook', meldt Goedhart. 

Het beste is volgens haar om geen angst weg te stoppen. 'Dat is toch een beetje ingewikkeld. Ik hoor heel vaak ouders zeggen dat hun kinderen geen last hebben van bijvoorbeeld een scheiding. Dat ze niks meekrijgen van hun spanningen, maar het zit toch vaak in je houding. In je gedrag. Het heeft geen zin om het weg te moffelen of om te doen alsof er niks aan de hand is.' (foto: TheDigitalArtist/Pixabay)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws