Grotere druk bij studenten? 'Wij zien geen verschil' Algemeen

Grotere druk bij studenten? 'Wij zien geen verschil'

Door Sjoerd Valkering 26 november 2019 | 16:59


Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) concludeert in een rapport dat de druk bij studenten is toegenomen. De helft van de studenten zou last hebben van extreme stress. Als oorzaak wordt verwezen naar de toegenomen prestatiedruk om een studie te halen.

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, D66) is na een motie eerder dit jaar ook een onderzoek begonnen naar de stress en druk die studenten ervaren. Dit onderzoek wordt bij pas eind 2020 verwacht.

Volgens het onderzoek van de ISO, dat in de inleiding van dit artikel is vermeld, zou de helft van de studenten last hebben van enorme stress. Een derde zou last hebben van faalangst en depressie en vijftien procent loopt het risico op een burn-out.  

De Tilburgse gezondheidspsycholoog en voormalig hoogleraar Peter van der Velden van CentERdata is het niet eens met de onderzoek en daarmee de cijfers. 'Je kunt niet zomaar allerlei onderzoeken samenvoegen en daar zulke harde conclusies uit trekken', zegt hij tegen het NRC.

Van der Velden publiceerde zelf deze week een onderzoek waarin het welzijn van studenten is gemeten tussen 2007, 2012 en 2017. Hieruit blijkt dat de druk in 2017 niet hoger is dan tien jaar geleden. 'Wij zien geen verschil', zegt hij. 'Op geen enkel aspect wijken de groepen af.'

In zijn onderzoek zit tien procent van de studenten wel in grotere problemen, zoals angst, depressie en slaapproblemen. Vijf procent heeft nog serieuzere psychische problemen. Maar die cijfers zijn niet buitensporig. 'Dat is een 'normaal' percentage. Niet meer of minder dan niet-studenten', aldus Van der Velden. (foto: Jan Vasek/Pixabay)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws