Psycholoog Jansen tipt: 'Neem je gedachten niet te serieus’ Algemeen

Psycholoog Jansen tipt: 'Neem je gedachten niet te serieus’

Door Sjoerd Valkering 24 oktober 2019 | 16:25


Psycholoog Gijs Jansen uit Nijmegen voelde zich op zijn vijftiende heel slecht. Hij mistte sociale contacten en was erg onzeker. Jaren later is hij psycholoog en heeft inmiddels al tien zelfhulpboeken geschreven. Jansen wil mensen graag helpen met wat hem zelf lukte.

'Ik had geen idee hoe ik moest leven toen ik 15 was: geen sociale vaardigheden, geen contact met leeftijdsgenoten en ik zag er ook nog eens raar uit met mijn schele ogen en brilletje', zegt Jansen in gesprek met het Algemeen Dagblad.  Een zelfhulpboek van Wayne Dyer hielp met over de drempel om contact te zoeken. 'Ik wist toen wat ik wilde: zelfhulpboeken schrijven, net als Dyer', vertelt hij nu. Ook besloot hij toen om in de toekomst psychologie te gaan studeren.

Jansen is van mening dat alleen maar positief denken niet helpt om beter te worden. 'Als methode werkt het niet of averechts. Iedereen kampt met negatieve gedachten. Die hebben zich meestal in je jeugd al in je genesteld. Gedachten als 'ik kan het niet', 'ik deug niet', 'ik ben lelijk'. In de positief denken-school moet je deze gedachten onderkennen en vervangen door positieve gedachten. Daardoor wordt het alleen maar drukker in je hoofd. En als het even werkt, moedig je narcisme aan', licht hij toe.

Na een discussie met een docent op de universiteit leerde hij dat het gaat om acceptatie. 'Het begint met accepteren: wat je denkt en voelt en dat je mag zijn wie je bent. Kijken naar wat er is en gebeurt. Daardoor wordt het minder zwaar', aldus Jansen, die daarnaast adviseert om gedachten niet al te serieus te nemen. 'Gedachten komen en gaan, je hebt er geen controle over. Probeer ze te zien als spammail. Ik heb een cliënt die zijn gedachten ‘Moppersmurf’ noemt als hij chagrijnig wordt. Het klinkt flauw maar het werkt. Je bent niet wat je denkt.'

Lees het volledige interview op de site van het AD.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws