Niemand wordt als narcist geboren: 'Komt bij baby's niet voor' Algemeen

Niemand wordt als narcist geboren: 'Komt bij baby's niet voor'

Door Sjoerd Valkering 21 juni 2019 | 15:21


Ontwikkelpsycholoog Eddie Brummelman (31) heeft een boek geschreven over narcisme, genaamd Bewonder mij! Overleven in een narcistische wereld. In het boek legt Brummelman uit hoe narcisme zich ontwikkeld en dat ouders er zeker ook een rol in spelen door het kind te veel op een voetstuk te plaatsen.

Kinderen worden niet geboren met narcistische persoonlijkheidstrekken. Het is volgens Brummelman deels erfelijk, maar niemand wordt als narcist geboren. 'Het komt bij baby's en jonge kinderen niet voor', laat hij weten aan het NRC.

Het ontwikkelt zich op een leeftijd van zeven jaar oud en het wordt aangewakkerd door bijvoorbeeld te veel complimenten. Dat een kind 'een ontzettend mooie tekening' heeft gemaakt. 'Dit draagt uiteindelijk bij tot een lage zelfwaardering'.

'Kinderen denken vervolgens dat ze telkens zo moeten presteren om diezelfde waardering te krijgen. Dat is onrealistisch', licht de psycholoog toe in het dagblad. 'Als kinderen vaak zulke complimenten krijgen, kunnen ze teleurgesteld raken in zichzelf.'

Brummelman adviseert om 'warmte en liefde' te geven aan je kind, onafhankelijk van prestaties. 'Uiteindelijk ontwikkelen kinderen een gezonde zelfwaardering wanneer ze warmte ervaren en voelen dat hun ouders echt interesse tonen in wat ze doen.' (foto: Tsy1980/Wiki Commons)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws