'Als je een kind niet helpt met trauma's, loopt het spaak' Algemeen

'Als je een kind niet helpt met trauma's, loopt het spaak'

Door Sjoerd Valkering 18 juni 2019 | 13:19


De overheid en gelieerde instanties zitten met kinderen uit het gebied van de Islamitische Staat (IS) in hun maag. De kinderen hebben ouders die in het Westen zijn geradicaliseerd en bijvoorbeeld zijn omgekomen in de oorlog, of ze zullen in het Westen in de gevangenis komen.

Bij een bijeenkomst een jaar geleden in Lissabon, de zogenaamde RAN (Radicalisation Awareness Network), was de consensus dat deze kinderen kwetsbaar zijn voor chronische psychische problemen of radicalisering.

Hoe kan 'men' voorkomen dat deze kinderen op latere leeftijd gaan doorslaan? 'Deze kinderen hebben veel meegemaakt. Ze zijn veerkrachtig, maar ook aangedaan. Als je een kind niet helpt met het verwerken van trauma's en er thuis niet over durft te praten, loopt het spaak', zegt een psychotherapeut van het Arq Nationaal Psychotrauma Centrum, dat betrokken is bij de behandeling van kinderen uit oorlogsgebied.

Kinderen van IS-gezinnen hebben mogelijk zwaardere trauma's opgelopen dan kinderen van ouders uit oorlogsgebied. 'Kinderen worden gedwongen om te kijken naar onthoofdingen. Daar is geen kind tegen bestand. Het maakt een verschil of je dat als ouder stimuleert, of dat een ouder duidelijk maakt dat zo'n executie niet normaal is. Dat bepaalt hun blik op de wereld', citeert het NRC de psychotherapeut.

Ze horen dan ook dat kinderen uit Syrië 'vaak niet te handhaven zijn op school', terwijl ze misschien wel intelligent zijn. 'Die agressie is gebaseerd op een trauma. Soms lopen ze met een mes achter een ander kind aan op school. Ze spelen na wat ze hebben gezien', aldus de expert in het dagblad.

EMDR

Kinderen worden behandeld met EMDR. Dat is een techniek waarmee men trauma's behandeld en volgens de therapeut is er bewijs dat dit werkt bij kinderen met trauma's. De patiënt wordt gevraagd om het trauma de herbeleven, maar dan met een afleidende stimulus, bijvoorbeeld de hand van de therapeut of geluiden die worden gemaakt. Klik hier voor meer informatie over de werking van EMDR. (foto: Wiki Commons/CC BY 2.0)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws