Hoe je als ouder narcisme bij je kinderen kan voorkomen Algemeen

Hoe je als ouder narcisme bij je kinderen kan voorkomen

Door Sjoerd Valkering 24 mei 2019 | 16:32


Narcisme-expert Eddie Brummelman is van mening dat ouders onbewust narcisme, dat zich rond het zevende á achtste levensjaar ontvouwt, aanwakkeren bij hun eigen kinderen. In gesprek met Psychologie Magazine legt Brummelman uit hoe ouders kunnen voorkomen dat hun kind een narcistische persoonlijkheid ontwikkelt.

Het probleem is dat je kinderen wel complimenten kan geven, maar dat je ze niet te veel moet beoordelen op hun prestaties. Het gaat meer om het geven van warmte dan om het waardering geven voor hun gedrag c.q. doen en laten.

'Als je een kind steevast bewondert, op een voetstuk plaatst en vergelijkt met anderen – waarbij je kind beter afsteekt – geef je hem of haar de onderliggende boodschap mee heel bijzonder te zijn, maar ook dat je liefde daaraan is gekoppeld', legt Brummelman uit in het magazine.

Keerzijde van het geven van complimenten

Het kind relateert liefde aan presteren, hierdoor komen ze in de problemen als het niet lukt in het leven. 'Uit onderzoek blijkt dat kinderen met narcistische trekken een enorme schaamte ervaren als ze falen. Ze kunnen wel door de grond zakken, want de liefde van de ander staat erdoor op het spel. Hierdoor groeit ook de hunkering naar bevestiging.'

Brummelman wil liever niet zien dat 'een tekening heel erg goed is', maar dat ouders op een andere manier het kind ondersteunen. 'Je kan laten merken dat je het fijn vindt om samen met je kind te zijn, samen dingen te ondernemen, hem of haar af en toe aan te raken. En laten merken dat falen niet leidt tot afwijzing; dat je liefde blijft, ook als je kind niet scoort. Warmte geven zit meer in daden dan in woorden. Dat maakt het lastiger dan af en toe complimenteren. Je moet er tijd in steken, het vraagt om toewijding', adviseert hij. (foto: Tsy1980/Wiki Commons)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws