Wat kunnen mensen leren van dieren? 'De berggorrilla doet op oude dag stapje terug' Algemeen

Wat kunnen mensen leren van dieren? 'De berggorrilla doet op oude dag stapje terug'

Door Sjoerd Valkering 20 mei 2019 | 12:48


Constanze Mager doet onderzoek naar dieren en probeert daar lering uit te trekken voor mensen. De bioloog heeft er een boek over geschreven, genaamd Stoor nooit een vlooiende aap. Ze is van mening dat mensen wat kunnen hebben aan het bestuderen van dierengedrag.

Mager zegt in haar boek niet per se dat mensen het gedrag moeten kopiëren, maar dat ze het als spiegel voor zichzelf moeten gebruiken en ons moeten afvragen of we ons werk niet anders moeten indelen, aan de hand van dierengedrag van bijvoorbeeld apen, stokstaartjes of olifanten.

'Ik vind het taboe op statusverlies bij mensen opvallend', zegt ze in NRC als Mager wordt gevraagd wat ze als belangrijkste les ziet dat we van dieren kunnen leren. 'De berggorilla doet op zijn oude dag een stapje terug. Dat is vaak ook zo bij chimpansees, wilde honden en vrouwtjes-langoeren.'

Wellicht kunnen mensen dit gedrag kopiëren. 'Waarom zou dat op ons werk niet kunnen? Waarom moet je ieder jaar meer verdienen, terwijl je soms echt langzaam minder effectief wordt? Is het dan zo erg het het zonder gezichtsverlies rustiger aan te doen?'

Qua emancipatie kan er ook geleerd worden volgens haar. 'Bij olifanten maken vrouwen de dienst uit', weet Mager. En stokstaartjes, die vaak in groepen leven, wisselen gewoon met regelmaat van 'job'. 'Die krijgen op een gegeven moment genoeg van een taak, zoals op de wacht staan, en dan gaan ze iets anders doen.' (foto: OLI-ramses/Wiki Commons)

 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws