Vrouwenactiviste roept op tot meer uiten van woede bij vrouwen Algemeen

Vrouwenactiviste roept op tot meer uiten van woede bij vrouwen

Door Sjoerd Valkering 17 mei 2019 | 16:59


Het is 'alom' bekend dat vrouwen meer hun verdriet mogen tonen in de maatschappij en mannen hun woede. Soraya Chemaly (52) wil dat vrouwen dit 'taboe' gaan doorbreken en meer woede gaan tonen. 'We leven in een patriarchale samenleving', zegt ze in een interview met het NRC Handelsblad. 

Chemaly heeft een boek uitgebracht getiteld 'Fonkelend van woede, de kracht van de boosheid van vrouwen'. Ze hoopt hiermee te bereiken dat meer vrouwen hun woede uiten. 'Als een vrouw haar woede uit, dan vinden we dat lastig of onprettig', is ze van mening.

Vrouwen die hun woede niet uiten, betalen daar de prijs voor, stelt Chemaly in haar boek. Het onderdrukken leidt tot stress symptomen, eetstoornissen, relatieproblemen, een negatief zelfbeeld of depressie. Volgens de Amerikaanse is dit 'een grove vorm van verwaarlozing'. 

Opvoeden kan soelaas bieden

De sleutel zit hem in de opvoeding. 'Wil je voorkomen dat een achttienjarig meisje wordt lastiggevallen, dan zul je haar als driejarige al moeten leren over de integriteit van haar lichaam en fysieke grenzen', aldus Chemaly in het dagblad.

Ze wil niet aanstippen dat vrouwen nu moeten exploderen van woede. Maar ze hoopt op gerichte en gerechtvaardigde boosheid. 'Zodra je woede ervaart, moet je bij jezelf nagaan waar je boos over bent en wat je precies wil bereiken. Pas dan kan je met de ander een goede dialoog aangaan', adviseert ze. (foto: Wiki Commons/CC By 2.0)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws