'Intussen zit bijna iedereen naar schermen te staren'

Geplaatst op 29 maart 2016 21:34 door sv in Nieuws, 5330 bekeken

John Rijsdijk, coach en interim-manager, beklaagt zich in het Algemeen Dagblad over een gebrek aan empathie in de samenleving. Hij geeft als voorbeeld dat Barack Obama onlangs aangaf dat het vaak gaat over begrotingstekort, maar het woordje 'empathietekort' misschien wel beter is.

'Empathisch gedrag zijn we deels kwijtgeraakt door onze vluchtige wereld. Ik ben van origine ICT'er en dus eigenlijk blij met de sociale media. Maar intussen zit bijna iedereen op schermen te kijken in plaats van een gesprek met elkaar aan te knopen. Laat staan dat je actief luistert, dat je oprechte interesse toont voor een ander', is de constatering van Rijsdijk.

Als voorbeeld geeft hij als iemand antwoord geeft op een vraag over hoe zijn vakantie was. 'Als je collega op jouw vraag 'hoe was je vakantie?' antwoordt: 'best wel leuk', wat doe je dan? Dat 'best wel', daar zit iets achter, dat voel je. In de praktijk zie je dat mensen vaak hun schouders ophalen en gewoon doorlopen. En een kans missen om op een ander, hoger niveau met elkaar te praten.'

Overigens is empathisch vermogen volgens Rijsdijk geen garantie voor 'succes' in het bedrijfsleven. 'Ik werk voor heel diverse, ook grote organisaties, en in z'n algemeenheid geldt: hoe hoger je in de hiŽrarchie komt, hoe koeler het wordt. Hoe hoger in de organisatie, hoe korter en zakelijker de mails worden. Waarbij de topman vaak niet verder komt dan: 'Regel het!' Misschien heb je aan de top gewoon geen tijd meer om empathisch gedrag te vertonen.'

comments powered by Disqus
Quote van de week"Ik vind dat een mens onder ogen moet zien, hoe oud hij ook is en hoeveel hij ook gestudeerd heeft, dat hij eigenlijk van de hele bliksemse bende niets begrijpt. Ik denk dat dit uiteindelijk een soort boodschap is die ik wil overbrengen."

Piet Vroon

Video
Piet Vroon - Hechting