'Onze hersenen te moeilijk om met onze hersenen te begrijpen'

Geplaatst op 14 december 2015 16:32 door sv in Nieuws, 6168 bekeken

Psycholoog Vittorio Busato komt met een debuutroman over een psycholoog die doordraait en uiteindelijk in een tbs-kliniek beland. Het Parool stelde de auteur enkele vragen naar aanleiding van zijn publicatie.

Bijvoorbeeld, of zijn visie op de psychologie terugkomt bij de hoofdpersoon. 'Aangedikt. Grote theorieŽn ontbreken in de psychologie, maar je kunt volgens mij geen theorie hebben die het leven verklaart, dan ga je op de stoel van God zitten. Onze hersenen zijn te moeilijk om met onze eigen hersenen te begrijpen. Ik kan me wel voorstellen dat je je in zo'n grote theorie verliest als wetenschapper. Maar je moet enige bescheidenheid hebben dat je het uiteindelijk niet weet', stelt Busato.

Hij vindt dat er in zijn vakgebied te veel stempels worden uitgedeeld. 'Er worden in de roman diverse etiketjes op de hoofdpersoon geplakt. Dat illustreert de illusie van beheersbaarheid, dat met een stempel alles duidelijk is. De mens is daarvoor te complex. Wat is er nou met die Balzerin aan de hand? Hijzelf weet het niet, zijn behandelaren evenmin en ik waarschijnlijk ook niet. Wellicht de lezer?'

Busato pleit voor meer bescheidenheid van psychologen. 'Psychologen hebben niet het alleenrecht op menselijke kennis. Ieder mens doet aan psychologie, ik heb een zwak voor streetwiseness'.

In de video op YouTube legt de auteur uit waarom hij eens een roman wilde schrijven in plaats van een wetenschappelijke publicatie. 'De wetenschap is toch een kunstje dat je elke keer flikt, nu is het ťchte kunst. Als romanschrijver stel je jezelf kwetsbaarder op, het is toch meer van jezelf, een fantasie'.

De roman is deels gebaseerd op Piet Vroon, een psycholoog die vooral in de jaren zeventig bekend was en de psychologie populariseerde. 'Voor deze roman raakte ik geÔnspireerd door Vroon, lange tijd de 'mister psychology' van Nederland. Hij verscheen veel op tv en was columnist van de Volkskrant. Op het eind van zijn leven raakte Vroon tamelijk van het padje. Een psycholoog die doorslaat, dat leek me interessant om in een roman uit te werken.'

Meer over de auteur vind je op zijn website.

Video Vittorio Busato over zijn boek Impact:

comments powered by Disqus
Quote van de week"Ik vind dat een mens onder ogen moet zien, hoe oud hij ook is en hoeveel hij ook gestudeerd heeft, dat hij eigenlijk van de hele bliksemse bende niets begrijpt. Ik denk dat dit uiteindelijk een soort boodschap is die ik wil overbrengen."

Piet Vroon

Video
Piet Vroon - Hechting