Onderzoek: Zelfbeeld beter door focus op wat lichaam kan

Geplaatst op 7 december 2015 17:01 door sv in Nieuws, 6315 bekeken

Psychologe Jessica Alleva concludeert in haar proefschrift Body Matters dat het zelfbeeld van ontevreden mensen beter is als ze focussen op wat ze met hun lichaam kunnen doen. De respondenten waren niet tevreden over hun uiterlijk en op zoek naar manieren om dat te verbeteren.

Deze optie lijkt beter te werken dan in een sportschool aan de slag gaan. 'Ons zelfbeeld is blijkbaar veel dynamischer dan we denken. Het sluit aan bij bestaande inzichten dat je minder kwetsbaar bent voor dwingende schoonheidsidealen als je je identiteit niet alleen ophangt aan het uiterlijk en het vrouw-zijn, maar ook laat bepalen door andere rollen die je speelt in het leven als collega, hobbykok, vriendin, moeder en noem maar op', zegt de Utrechtste hoogleraar Liesbeth Woertman, niet betrokken bij het onderzoek.

In vergelijking met andere landen hebben Nederlandse vrouwen een relatief goed zelfbeeld. ‘Dat neemt niet weg dat ook hier een grote groep lijdt onder hun uiterlijk, met name jonge vrouwen die opgroeien met gemanipuleerde, onrealistische vrouwbeelden', aldus Woertman in het Nederlands Dagblad.

comments powered by Disqus
Quote van de week"Ik vind dat een mens onder ogen moet zien, hoe oud hij ook is en hoeveel hij ook gestudeerd heeft, dat hij eigenlijk van de hele bliksemse bende niets begrijpt. Ik denk dat dit uiteindelijk een soort boodschap is die ik wil overbrengen."

Piet Vroon

Video
Piet Vroon - Hechting