'Zelfmoord gebeurt zelden spontaan'

Geplaatst op 1 december 2015 17:20 door sv in Nieuws, 6516 bekeken

Het aantal studenten dat in BelgiŽ zelfmoord pleegt neemt toe. De afgelopen academie jaren waren dat er steeds twee of drie, terwijl dit ervoor meestal om eentje ging. Reden voor Humo, een Belgisch magazine, om met een aantal experts in gesprek te gaan.

Psychologe Gwendolyn Portzky, coŲrdinator van de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek aan de Universiteit Gent, zegt dat het vaak meer om mannen gaat dan om meisjes die uiteindelijk overlijden aan zelfmoord. Dat komt doordat ze gewelddadiger te werk gaan, meisjes doen weer meer poging tot suÔcide.

'Een zelfmoord of een poging gebeurt zelden spontaan. Vaak gaat er een proces van maanden of jaren aan vooraf, waarin jongeren signalen geven. Eerdere pogingen zijn nog de beste indicator voor zelfmoord', zegt Portzky.

Studententherapeut Marleen Gheldof weet wel dat het er steeds meer werk is voor haar op de universiteit. 'Niet alleen vinden studenten sneller de weg naar ons, ze zijn ook met steeds meer: in 2005 meldden zich 693 studenten aan voor een eerste afspraak bij onze psychologen, in 2010 waren dat er 875, en in 2014 al 1.093. Net als veel andere mensen hebben studenten te kampen met de toenemende prestatiedruk en het helse tempo in onze maatschappij. Ze krijgen steeds meer vrijheid in het samenstellen van hun studietraject, maar de keerzijde daarvan is dat ze minder aandacht hebben voor sociale contacten. In welk jaar zit je? Welke keuzevakken volg je en wie ken je daar? Dat zijn vragen waarop studenten soms moeilijk kunnen antwoorden. Het is ook niet omdat je voortdurend met elkaar in contact staat via sociale media, dat je echt verbonden bent.'

Als oorzaak wijst Gheldof voor een deel naar de ouders. 'Ik heb me al vaak afgevraagd in hoeverre er nog genoeg geÔnvesteerd wordt in duurzame relaties. Ik hoor ouders soms zeggen dat niet de kwantiteit, maar de kwaliteit van tel is wanneer het over hun kinderen gaat. Sorry, maar dat is onzin: wat ook telt is tijd, aandacht, aanwezigheid. Er zijn veel gezinnen waarin er te weinig betrokkenheid is, waar weinig geÔnvesteerd wordt in de ouder-kindrelatie.'

comments powered by Disqus
Quote van de week"Ik vind dat een mens onder ogen moet zien, hoe oud hij ook is en hoeveel hij ook gestudeerd heeft, dat hij eigenlijk van de hele bliksemse bende niets begrijpt. Ik denk dat dit uiteindelijk een soort boodschap is die ik wil overbrengen."

Piet Vroon

Video
Piet Vroon - Hechting