'Geluk enige gevoel dat door hele lichaam gaat'

Geplaatst op 30 november 2015 17:00 door sv in Nieuws, 6400 bekeken

VU-hoogleraar Meike Bartels (42) ontdekte onlangs dat geluk in de genen zit. Sinds haar wetenschappelijke doorbraak in april dit jaar wordt ze ook wel als 'de geluksprofessor' gezien'. Geen onbelangrijk onderwerp, aangezien er tegenwoordig steeds meer tijd wordt gestopt 'in het vinden van geluk'.

'We hebben weer ruimte om aandacht te schenken aan zoiets basaals als geluk. Het onderwerp is erg lang vergeten geweest', zegt Bartels in Het Parool. Maar hoe weet je of je gelukkig bent? 'Dat is een gevoel en verschilt per persoon. Mijn definitie van geluk is: je goed voelen en goed functioneren', is haar conclusie.

Bijzonder is dat geluk in vergelijken met andere emoties op veel plekken te voelen is in je lichaam. 'Geluk is het enige gevoel dat door ons gehele lichaam gaat. Dit blijkt uit onderzoek waarbij mensen moesten aangeven waar ze emoties als angst, verdriet, nervositeit of geluk voelden. Angst zit bijvoorbeeld in de hartstreek en in de keel, nervositeit in de buik. Geluk is op veel meer plekken in ons lijf te voelen.'

Singles vs relatie
Als we kijken naar wat voor mensen gelukkig zijn, dan zijn mensen met een goede relatie over het algemeen iets gelukkiger dan singles. 'Uit onze data blijkt wel dat mensen met een stabiele relatie gelukkiger zijn. Van die groep geeft 75 procent een zeven of hoger voor zijn geluk. Onder singles is dat vijftig procent. Inkomen is ook zo'n algemene factor voor geluk. Tot een bepaald maximum. Boven een bepaald inkomen word je niet meer gelukkiger', zegt Bartels in de Amsterdamse krant.

De vraag is onder andere, wat kunnen we doen om gelukkiger te worden? 'Aardig doen tegen anderen - zonder eigenbelang - stimuleert het geluksgevoel. Ik stel weleens voor om een kopje koffie te kopen voor iemand die je niet kent. Een andere stimulans is het schrijven van brieven aan mensen die je altijd al eens had willen bedanken. Veel mensen bedenken dit wel, maar doen het vervolgens niet. Zo'n brief verhoogt het geluksgevoel. Hoe lang dit gevoel vervolgens aanhoudt, is nog niet onderzocht.'

Geluk en opvoeding
Uit haar onderzoek is gebleken dat veertig procent van het geluksgevoel wordt bepaald door de genen, de overige zestig procent door de omgeving. De wortel van het gelukt zit naast de genen toch ťcht in de opvoeding. 'Als ouders hun kinderen waarderen om wie ze zijn en stimuleren in de dingen die ze willen doen, dan bieden ze de gelukkigste omgeving. Pushen van kinderen werkt averechts. Klinkt simpel, maar ja, we hebben allemaal een plan met onze kinderen en ik zie ouders een kind vaak dingen opleggen waarbij ik mij afvraag of dat nu wel zo leuk is. Kinderen moeten veel: sporten, muziekles, goed zijn op school, alles tegelijkertijd. Natuurlijk moet je kinderen laten ontdekken wat ze leuk vinden, maar een ouder moet zich ook op tijd afvragen of een kind daar nu echt gelukkig van wordt.'

De mate van gelukt schijnt ook afhankelijk te zijn van de leeftijd. 'In westerse landen neemt ons geluk door de jaren heen een U-vorm aan. Een mens zit rond zijn veertigste op het dieptepunt. Voor en na die tijd zijn we gelukkiger', weet Bartels.

comments powered by Disqus
Quote van de week"Ik vind dat een mens onder ogen moet zien, hoe oud hij ook is en hoeveel hij ook gestudeerd heeft, dat hij eigenlijk van de hele bliksemse bende niets begrijpt. Ik denk dat dit uiteindelijk een soort boodschap is die ik wil overbrengen."

Piet Vroon

Video
Piet Vroon - Hechting