Mankell: 'Bijna niemand weet hoe met ouderdom om te gaan'

Geplaatst op 23 oktober 2015 11:58 door sv in Nieuws, 7135 bekeken

Op 5 oktober 2015 overleed de Zweedse schrijver Henning Mankell (67). De auteur had longkanker en heeft ook boeken geschreven over zijn ziekte en de gedachten die dit bij hem oproep. Mankell was ontzettend bang voor de dood, maar kon er wel tot bepaalde hoogte 'mee dealen'.

NRC Handelsblad sprak vlak voor zijn dood met hem. 'Mijn diepste angst is dat ik eindeloos lang dood zal zijn, een kinderlijke angst. Natuurlijk is het onzin, bijna genant, daar bang voor te zijn. In de dood bestaat immers geen tijd, geen ruimte, er is helemaal niets. Mijn aandeel aan de kettingdans van het leven is voorbij. Ik ben van de laatste trede van de leeftijdstrap naar beneden getuimeld', omschrijft hij het mooi.

In het boek Zweedse laarzen gaat het onder andere over ouderdom. 'Bijna niemand weet hoe daar mee om te gaan. Wat gebeurt er met mensen die met pensioen gaan en geen werkplek meer hebben? Ze hebben zich daarop niet voorbereid. Hun eenzaamheid wordt steeds groter: ze verliezen vrienden, de afstand tot hun kinderen wordt steeds groter.'

Mankell schreef Drijfzand toen hij midden in zijn ziekte zat. 'Hoe overleef je sowieso het leven?', heeft hij zich afgevraagd. 'Die vraag is voor mij extra urgent omdat een tijd terug bij mij kanker is geconstateerd, Die heb ik nu gedeeltelijk overwonnen, althans, onder controle. Die ziekte maakt me wel eenzaam, maar dankzij Drijfzand kon ik in contact komen met mijn lezers. Het is dankzij de taal dat we niet alleen zijn', besluit hij.

GeÔnteresseerden kunnen ook in Ik sterf, de herinnering leeft een non-fictie boek van Henning over o.a. de dood lezen.

comments powered by Disqus
Quote van de week"Ik vind dat een mens onder ogen moet zien, hoe oud hij ook is en hoeveel hij ook gestudeerd heeft, dat hij eigenlijk van de hele bliksemse bende niets begrijpt. Ik denk dat dit uiteindelijk een soort boodschap is die ik wil overbrengen."

Piet Vroon

Video
Piet Vroon - Hechting