Bedrijfspsycholoog: 'Leg je telefoon eens weg'

Geplaatst op 28 september 2015 14:45 door sv in Nieuws, 7154 bekeken

Door de digitale revolutie zijn we drukker geworden. Naast het gangbare leven, heb je nu ook een digitale identiteit, waar ook werk aan de winkel is. Mails doorploeteren, Watsappen, Facebook doornemen, nog even een Snapchat. Tony Crabbe, Britse bedrijfspsycholoog, vindt het maar niks en schreef er een boek over.

Crabbe pleit voor een rustiger leven, wat ook veel meer kwaliteit en output zou opleveren. 'Even een Watsapp, even op LinkedIn. Maar die oppervlakkige social-media contacten kunnen echte verbintenissen niet vervangen', zegt Crabbe.

Volgens de psycholoog zien de meeste levens er als volgt uit: E-mail checken tijdens het ontbijt, ploeterend de dag door, altijd achter de feiten aanrennen, onophoudelijk onderbroken worden, al telefonerend thuiskomen, kinderen geÔrriteerd het bed in werken, mail checken, te weinig rust om recreatief te lezen, te weinig tijd om een vriend te zien, te weinig zin om te sporten, half uurtje op Facebook, een glas wijn, nog een glas wijn, een rusteloze nacht en de volgende dag begint het opnieuw.

Dit gehaaste leven is niet alleen slecht voor de gezondheid en ons geluk, maar maakt ons ook minder productief. 'Ons werkethos dateert nog uit het industriŽle tijdperk toen alles om productie draaide. Maar we moeten een stap verder zetten in de evolutie', vindt Crabbe.

Hij heeft nog een concrete tip: 'Focus je op intentie en niet op tijd. Ik spreek te veel mensen die zeggen, 'ik ren van meeting naar meeting, ik heb de hele week geen tijd gehad om rustig na te denken!' Zijn ze trots op. Nou je kunt niet presteren in een kenniseconomie als je geen tijd hebt om na te denken, dus manage your attention. Focus, zet je emailmeldingen uit, leg je telefoon weg.'

Zijn boek heet 'Busy: how to thrive in a world of too much' en is vertaald naar het Koreaans, Russisch en Frans. (foto: London Wall)

comments powered by Disqus
Quote van de week"Ik vind dat een mens onder ogen moet zien, hoe oud hij ook is en hoeveel hij ook gestudeerd heeft, dat hij eigenlijk van de hele bliksemse bende niets begrijpt. Ik denk dat dit uiteindelijk een soort boodschap is die ik wil overbrengen."

Piet Vroon

Video
Piet Vroon - Hechting