Bakker na dood Zwagerman: 'We doen te weinig'

Geplaatst op 14 september 2015 16:11 door sv in Nieuws, 8371 bekeken

Psychiater Bram Bakker vindt dat er nog te weinig wordt gesproken over depressie. De aanleiding is de zelfmoord van Joost Zwagerman, die door een zware depressie zichzelf vorige week van het leven heeft beroofd.

Volgens Bakker is er veel aandacht voor ziektes als ALS en kanker, maar blijft depressie achter. 'Wat doen we met een veel voorkomende psychiatrische ziekte die jaarlijks duizenden mensen het leven kost? Nog veel te weinig', concludeert de bekende psychiater in NRC Handelsblad.

Zowel Zwagerman als Rogi Wieg, die eerder dit jaar zelfmoord pleegde, waren makkers van Bakker. Voor hen wil hij nu knokken tegen de ziekte. 'In de geest van Rogi en Joost moet er iets komen dat depressie meer bekendheid geeft. Dat het gesprek over deze verschrikkelijke ziekte vergemakkelijkt en de schaamte die er ten onrechte heerst helpt verminderen. Dat hebben mijn makkers wel verdiend, lijkt me.'

Op 25 januari, op Blue Monday, zal er daarom een Depressiegala plaatsvinden.

comments powered by Disqus
Quote van de week"Ik vind dat een mens onder ogen moet zien, hoe oud hij ook is en hoeveel hij ook gestudeerd heeft, dat hij eigenlijk van de hele bliksemse bende niets begrijpt. Ik denk dat dit uiteindelijk een soort boodschap is die ik wil overbrengen."

Piet Vroon

Video
Piet Vroon - Hechting