Deel dementerenden hebben moeite met emotie herkenning

Geplaatst op 3 augustus 2015 14:36 door sv in Nieuws, 5049 bekeken

Uit onderzoek is gebleken dat een deel van de dementerende moeite heeft met het herkennen van emoties bij andere mensen. Het gaat om patiŽnten met de ziekte frontotemporale dementie. Dat is een zeldzame vorm van dementie die minder vaak voorkomt dan Alzheimer.

De studie is gehouden onder tientallen Californische ouderen. Mensen met frontotemporale dementie kunnen bijvoorbeeld wel de weg naar huis vinden, maar hun gedrag en karakter verandert sterk. Ze kunnen egocentrisch, dwangmatig en ontremd worden, oftewel sommigen gaan stelen, anderen vertonen seksueel ongewenst gedrag.

De man die Linda de Mol heeft bedreigd leed volgens deskundigen aan frontotemporale dementie. Deze vorm van dementie komt eerder tot uiting dan Alzheimer. Verzorgers noemen deze patiŽnten vaak kil, ze zouden weinig empathie hebben. Mensen met Alzheimer krijgen ook vaak problemen met het verwerken van emoties en in de omgang met andere mensen, maar dan in een later stadium.

comments powered by Disqus
Quote van de week"Ik vind dat een mens onder ogen moet zien, hoe oud hij ook is en hoeveel hij ook gestudeerd heeft, dat hij eigenlijk van de hele bliksemse bende niets begrijpt. Ik denk dat dit uiteindelijk een soort boodschap is die ik wil overbrengen."

Piet Vroon

Video
Piet Vroon - Hechting