'Veel selfies maken ons kritisch op onszelf'

Geplaatst op 27 juli 2015 12:05 door sv in Nieuws, 5146 bekeken

De camera's van mobieltjes worden steeds beter, wat de verleiding groter maakt om foto's van anderen en van jezelf te maken. Het toenemend aantal selfies in de wereld is een probleem volgens Liesbeth Woertman, onderwijsdirecteur psychologie aan de Universiteit Utrecht.

Ze schreef een boek over uiterlijk, genaamd 'de psychologie van het uiterlijk'. In de Margriet gaat Woertman in op een paar vragen die betrekking hebben op uiterlijk, waaronder het toenemend aantal selfies in de maatschappij. 'Het is zeker niet goed voor ons', antwoord ze. 'Als je de hele tijd jezelf fotografeert en dus bekijkt, vorm je continu een oordeel over jezelf. Wij mensen kunnen nu eenmaal niet iets zien zonder er direct, onbewust of bewust, iets van te vinden. In het echte leven zie je bij iedereen wel iets – een rimpel, een pukkel – wat niet perfect is, maar op het moment dat je steeds in die beeldcultuur vol gemanipuleerde ideaalbeelden leeft, word je ontevredener over jezelf.'

Zelfbeeld en hechting
Woertman legt tevens uit hoe je zelfbeeld ontstaat. 'De basis van ons zelfbeeld is het beeld dat Šnderen van ons hebben. Een baby heeft nog geen zelfbeeld. De manier waarop zijn verzorgers naar hem kijken, met hem omgaan, vormt de basis voor het zelfbeeld. Vervolgens is de adolescentiefase, en hoe anderen dan op je reageren, belangrijk. Hoe we naar onszelf kijken is dus de som van hoe anderen naar ons hebben gekeken en met ons zijn omgegaan.'

'Mensen die veilig zijn gehecht, voelen zich geliefd en gezien. Zij voelen zich prettiger in hun lichaam en vinden zichzelf per definitie mooier, ongeacht hoe ze er echt uitzien. Onveilig gehechte mensen daarentegen kijken naar hun lichaam als een ding, als een object, en zijn daardoor kritischer op wat ze zien. Dit objectiveren maakt hen ontevreden over hun uiterlijk en daarmee ontvankelijk voor reclames voor bijvoorbeeld dure crŤmes. De belofte van de cosmetische industrie – als je er perfect uitziet, wordt er van je gehouden – is niet gering. Als je je niet geliefd voelt, is dat een aanlokkelijk perspectief', aldus de onderwijsdirecteur.

comments powered by Disqus
Quote van de week"Ik vind dat een mens onder ogen moet zien, hoe oud hij ook is en hoeveel hij ook gestudeerd heeft, dat hij eigenlijk van de hele bliksemse bende niets begrijpt. Ik denk dat dit uiteindelijk een soort boodschap is die ik wil overbrengen."

Piet Vroon

Video
Piet Vroon - Hechting