Maakt de fiets onze jongeren gelukkiger?

Geplaatst op 27 juli 2015 11:47 door sv in Nieuws, 3940 bekeken

Jongeren in Nederland zouden relatief gelukkiger zijn dan jongeren uit andere landen. Fenna Poletiek, Universitair Docent Cognitieve Psychologie, aan de Universiteit van Leiden, vermoedt dat een deel van de verklaring kan zitten in het gebruik van de fiets.

Haar dochter deed een onderzoekje voor haar profielwerkstuk waarbij ze het geluk van Amerikaanse jongeren - ze hebben in Amerika gewoond - vergeleek met die van Nederlandse jongeren. Er zou 'steun zijn gevonden voor de fietsfactor'. 'Amerikaanse en Nederlandse kinderen die zich op de fiets redelijk vrij verplaatsten waren gelukkiger dan kinderen die beperkt waren in hun bewegingsvrijheid door afhankelijkheid van ouders of openbaar vervoer', schrijft Poletiek in het NRC Handelsblad.

Niet voor iedere scholier zal het effect van fietsen gelden. 'Waarschijnlijk zal de fiets voor kinderen van de grachtengordel, die door allerlei andere voordelen zich toch al aan het plafond van de geluksschaal begeven, minder cruciaal zijn dan voor de puber in de sociale buitenwoonwijk van de stad',aldus de docent.

comments powered by Disqus
Quote van de week"Ik vind dat een mens onder ogen moet zien, hoe oud hij ook is en hoeveel hij ook gestudeerd heeft, dat hij eigenlijk van de hele bliksemse bende niets begrijpt. Ik denk dat dit uiteindelijk een soort boodschap is die ik wil overbrengen."

Piet Vroon

Video
Piet Vroon - Hechting