'Veel stoornissen hebben te maken met zekerheid'

Geplaatst op 21 juli 2015 16:42 door sv in Nieuws, 2965 bekeken

Psychiater en filosoof Damiaan Denys werd afgelopen weekend geÔnterviewd door NRC Handelsblad. Hij ging onder andere, interessant, in op waar de meeste stoornissen door ontstaan en wat het verschil is tussen 'een normaal' mens en iemand met geestelijke complicaties.

'Veel stoornissen hebben te maken met zekerheid', beweert Denys. 'Of althans: met het gebrek aan zekerheid. Filosofisch gezien is het de mens onmogelijk om ergens zeker van te zijn. Elke vorm van zekerheid berust op het geloof dat iets zeker is.'

Hij herhaalt: 'Zekerheid is geen cognitieve notie, maar een gevoel. Je accepteert dat wat je in de werkelijkheid aanschouwt, overeenkomt met het idee dat je daarvan in je hoofd hebt'. Dit gaat volgens de psychiater mis als die twee dingen niet met elkaar overeen komen. 'Je vermogen, je capaciteit om met die discrepantie om te gaan, bepaalt hoe normaal je bent', vindt Denys.

Als je normaal of flexibel bent, dan kun je redelijk goed met teleurstellingen en frustraties omgaan. Minder normaal, en daarmee kom je in de problemen, als je de wereld dingen gaat verwijten en daarmee probeert te controleren.

Of Denys de angsten van zijn patienten begrijpt? 'In de psychiatrie kom je niet ver als je wordt overmand door empathie en medeleven. Ik denk niet dat psychiaters de meest meelevende mensen zijn. Ook bij afwezigheid van betekenis en begrip moet ik mensen kunnen helpen. '

Hieronder, bij een college van de Universiteit van Nederland, spreekt Denys ook over zekerheid en stoornissen.

comments powered by Disqus
Quote van de week"Ik vind dat een mens onder ogen moet zien, hoe oud hij ook is en hoeveel hij ook gestudeerd heeft, dat hij eigenlijk van de hele bliksemse bende niets begrijpt. Ik denk dat dit uiteindelijk een soort boodschap is die ik wil overbrengen."

Piet Vroon

Video
Piet Vroon - Hechting