Rouwverwerking: 'Tweede jaar erger dan het eerste jaar'

Geplaatst op 21 juli 2015 16:22 door sv in Nieuws, 3132 bekeken

Vorig weekend stonden de kranten vol met verhalen over MH17, dat exact een jaar eerder neer werd gehaald in OekraÔne. Rob Fredriksz en Silene Fredriksz-Hoogzand verloren hun zoon Bryce (23) en zijn vriendin Daisy (20).

Een jaar later hebben ze nog steeds moeite met de draad in het leven weer op te pakken. Opvallend was dat ze steun kregen van de nabestaanden van de Lockerbie-vliegramp uit 1988. In januari ontmoetten ze hen. 'We wilden vooral weten hoe we verder moeten', zegt Rob in NRC Handelsblad.

Een vader had hem gezegd: 'Het tweede jaar wordt erger dan het eerste jaar. Met de jaren slijten de allerscherpste randen van het verdriet iets af. Maar de pijn en het gemis blijven. It has been 26 tough years', zei een man tegen Rob.

Janneke de Smit (61), casemanager bij Slachtofferhulp Nederland, beschrijft de nabestaande als volgt. 'Mensen weten amper wat hun overkomen is. Ze zijn overgeschakeld op de overlevingsmodus. Voor de een betekent dit handelen, dingen doen. De ander wil juist zitten, rust hebben. Beide zijn goed, het lichaam besluit wat het wil bij leed dat niet te verzachten is.'

comments powered by Disqus
Quote van de week"Ik vind dat een mens onder ogen moet zien, hoe oud hij ook is en hoeveel hij ook gestudeerd heeft, dat hij eigenlijk van de hele bliksemse bende niets begrijpt. Ik denk dat dit uiteindelijk een soort boodschap is die ik wil overbrengen."

Piet Vroon

Video
Piet Vroon - Hechting