'Robot Alice moet mensen niet gaan vervangen'

Geplaatst op 8 juli 2015 12:05 door sv in Nieuws, 2537 bekeken

Eerder deze week was de documentaire Ik ben Alice te zien op televisie. Het gaat over een zorgrobot 'Alice' die voor eenzame ouderen steun moet bieden in het leven. Ze kan vragen om een wandelingetje, de oefeningen die de fysio heeft voorgeschreven uitleggen en bijvoorbeeld liedjes spelen zodat de bejaarde kan meezingen.

Ook kan Alice een kort gesprekje voeren. Onderzoekers zijn tevreden met het resultaat van de experimenten met Alice. Sommige ouderen moesten over een drempel, maar waren uiteindelijk wel gelukkig met haar. De bejaarden die meededen aan het onderzoek waren openhartiger naar de robot dan naar de verpleging, wat op een goede band wijst.

Alice kan niet volledig zelfstandig praten. Ze reageert deels spontaan, deels via voorgeprogrammeerde vragen en deels gestuurd door iemand achter de computer. Ze kijkt mensen ook echt aan, door camera's in haar ogen. Soms gaat dit mis, dan kijkt ze naast iemand. Computerwetenschapper en psycholoog Johan Hoorn: 'Achteraf bleek dat een van de camera's in Alice hoofd was uitgevallen. Zo zie je hoe belangrijk aankijken is voor de sociale interactie.'

Hoorn verwacht dat het niet lang duurt eerdaags Alice ook autonoom een gesprekje kan voeren. 'Over twee, drie jaar zijn we echt zo ver dat computer autonoom kleine gesprekjes kunnen voeren. Als een robot bijvoorbeeld hoort dat de mevrouw moeder is kan ze vragen naar haar man, of kinderen. En dan vervolgens informeren of het jongens of meisjes zijn. Dat is niet onhaalbaar', denkt Hoorn.

Sommige mensen zijn kritisch en vinden dat de zorg niet mag worden uitbesteed aan robots. Ook zijn werknemers bang om hun baan te verliezen. 'Het is niet de bedoeling dat robots de menselijke hulp gaan vervangen', zegt Hoorn in NRC Handelsblad. 'Ze zullen die alleen ondersteunen en effectiever maken.'

comments powered by Disqus
Quote van de week"Ik vind dat een mens onder ogen moet zien, hoe oud hij ook is en hoeveel hij ook gestudeerd heeft, dat hij eigenlijk van de hele bliksemse bende niets begrijpt. Ik denk dat dit uiteindelijk een soort boodschap is die ik wil overbrengen."

Piet Vroon

Video
Piet Vroon - Hechting