'Ayahuasca laat je je belemmeringen zien'

Geplaatst op 6 juli 2015 14:13 door sv in Nieuws, 3390 bekeken

Journaliste Fleur de Weerd schrijft in Trouw een stuk over ayahuasca, een alternatieve hallucinerende drug uit Zuid-Amerika die mensen zou helpen om van depressie af te komen. Ze spreekt onder andere met iemand van een ayahuasca-organisatie, die weekenden organiseert in Drenthe. Maar ook met een vriendin die het heeft genomen in Ecuador.

Vriendin Floor nam het spul. 'Het is geen wondermiddel. Ayahuasca laat je je belemmeringen zien en het is aan jou om daar iets mee te doen. Daarnaast moet het bij je passen. Als je dit leest en denkt: niets voor mij, dan zou ik het niet doen. De ayahuasca roept jou als je er klaar voor bent', weet ze.

Floor was vrij onzeker, maar sinds het gebruik van ayahuasca heeft ze meer zelfvertrouwen gekregen. Ze hoorde van het drankje op een feestje en had zich aangemeld voor de 'De Gewijde Reis', het meditatieweekend georganiseerd door Lars Faber. Het weekend bestond uit veel dansen, mediteren en holistisch ademen. Als ze het drankje uiteindelijk heeft genomen begint ze te hallucineren. Ze moeten meer in het nu gaan leven. 'Wakker worden, wakker worden', hoort ze.

Ayahuasca is eigenlijk verboden in Nederland. Er zit de werkzame stof DMT in. Faber mag toch doorgaan met de weekenden omdat het als 'religieus ritueel' wordt gelabeld. 'Het medicijn ayahuasca kan gevaarlijk zijn als het verkeerd gebruikt wordt. Om een psychedelische ervaring als deze door te gaan moet je stevig in je schoenen staan. Daarom spreken we eerst goed met de mensen die we begeleiden, als iemand er niet klaar voor is, gaan we er niet mee verder', legt Faber uit.

Wat ervaren mensen precies? 'Als ik een metafoor moest gebruiken, zou ik zeggen dat het is als met een bootje de zee op gaan met windkracht 11. Dat kun je alleen als je goed voorbereid bent, als je goede voeding eet en erbij begeleid wordt. Daar helpen wij bij.'

Het spul werkt niet bij iedereen. Een meisje nam het van een sjamaan in Ecuador, en moest gelijk kotsen en kreeg diarree. Volgens de sjamaan was ze vergiftigd door Westers slecht voedsel en heeft hij met het drankje voorkomen dat ze binnen enkele jaren aan een ernstige ziekte zou gaan lijden. Ja, wie kan het controleren?
comments powered by Disqus
Quote van de week"Ik vind dat een mens onder ogen moet zien, hoe oud hij ook is en hoeveel hij ook gestudeerd heeft, dat hij eigenlijk van de hele bliksemse bende niets begrijpt. Ik denk dat dit uiteindelijk een soort boodschap is die ik wil overbrengen."

Piet Vroon

Video
Piet Vroon - Hechting