'Nagelbijters' kunnen slecht ontspannen

Geplaatst op 29 mei 2015 16:20 door sv in Nieuws, 2463 bekeken

Puistjes openkrabben, hoofdharen uittrekken, nagels bijten, aan je lip krabben, compulsief in je neus peuteren, aan de binnenkant van je wang bijten, aan plekjes zitten. Allemaal activiteiten die onder 'zelf beschadigend gedrag' vallen. In het vakgebied worden dit ook wel 'body-focused repetitive behaviors' (BFRB) genoemd.

Canadese onderzoekers concludeerden dat mensen vooral beginnen met nagelbijten als ze zich verveelden of wanneer hen geduld op de proef werd gesteld. Als ze vervolgens voor een ontspannen video werden gezet, dan gingen ze niet minder bijten. Integendeel, het leek erop dat de kwaal dan toe nam voor de BFRB’ers.

De wetenschappers concluderen dat er achter nagelbijten een fundamenteel onvermogen tot ontspannen zit. Het onderzoek is gepubliceerd in The impact of emotions on body-focused repetitive behaviors, Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, maart 2015.

comments powered by Disqus
Quote van de week"Ik vind dat een mens onder ogen moet zien, hoe oud hij ook is en hoeveel hij ook gestudeerd heeft, dat hij eigenlijk van de hele bliksemse bende niets begrijpt. Ik denk dat dit uiteindelijk een soort boodschap is die ik wil overbrengen."

Piet Vroon

Video
Piet Vroon - Hechting