Praten lijkt effectiever dan slikken van pillen

Geplaatst op 28 mei 2015 16:16 door sv in Nieuws, 1287 bekeken

Uit recent onderzoek blijkt dat therapie beter werkt dan pillen tegen een terugval in depressie. Dat werd afgelopen week nogmaals besproken bij een symposium in Utrecht. Uit onderzoek van Claudi Bockting, hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit van Utrecht, blijkt dat mensen sneller terugvallen in een depressie als ze pillen slikken en praten in plaats van dat ze alleen therapie zouden volgen.

Haar onderzoeksresultaten worden gesteund door de Amerikaan Steven Hollon, die ook op het symposium sprak. Hij concludeert dat mensen het beste af zijn als ze na een depressie af en toe terug komen voor 'een boostersessie'. Dat werkt beter dan medicijnen.

Een ander nadeel van pillen is dat je maar moeilijk van anti-depressiva af kan komen. 'We denken dat mensen er tegenop zien om hun medicijnen af te bouwen', zegt onderzoeker Anne Speckens in NRC Handelsblad. 'Als ze dan stoppen met medicijnen, dan interpreteren mensen die onttrekkingsverschijnselen als depressieve symptonen'. Speckens wil nu onderzoeken of afbouwen in combinatie met mindfulness en lotgenoten die ook afbouwen wťl goed werkt, zoals eerder uit Brits onderzoek is gebleken.

comments powered by Disqus
Quote van de week"Ik vind dat een mens onder ogen moet zien, hoe oud hij ook is en hoeveel hij ook gestudeerd heeft, dat hij eigenlijk van de hele bliksemse bende niets begrijpt. Ik denk dat dit uiteindelijk een soort boodschap is die ik wil overbrengen."

Piet Vroon

Video
Piet Vroon - Hechting