Tbs-klokkenluidster Holtes sprong van flat

Geplaatst op 8 oktober 2012 12:06 door sv in Nieuws, 6165 bekeken

In De Volkskrant van zaterdag stond het schrijnende verhaal van klokkenluidster Lťonie Holtes, die in 2011 zelfmoord pleegde door van een flatgebouw te springen. Ze schreef een boek over de onzorgvuldige beoordeling van tbs-patiŽnten, maar publiceerde het boek nooit.

De krant kreeg inzage in het boek. Holtes (1980-2011) studeerde psychologie en ging vervolgens als 'broekie' aan de slag in een tbs-kliniek. Het viel haar op dat haar collega's de patiŽnten veel te makkelijk beoordeelden. Ze moesten een wetenschappelijke vragenlijst invullen, maar besloten al op hun gevoel na enkele seconden een oordeel te vellen over de patiŽnt. Totaal onverantwoord vond Holtes.

De kritische en slimme Holtes kon er niet meer tegen en stopte ermee. Ze startte een post-doctorale opleiding journalistiek en begon aan haar boek over de misstanden. In 2010 kondigde haar uitgeverij Podium het boek aan, maar ondertussen lag Holtes in de kreukels. Ze is sinds eind 2009, tijdens het afronden van haar boek, ernstig depressief geworden en moest zelfs opgenomen worden. Holtes kreeg ook psychoses en werd suÔcidaal. Haar boek kwam ook niet op de markt. De advocaat van de kliniek dreigt met een claim wegens schenden van de privacy van cliŽnten en collega's. Daarom durft haar uitgever het niet aan om het op de markt te brengen.

Met Holtes ging het niet beter. Anti-depressiva en andere medicijnen hielpen nauwelijks. 'Ik zeg, kom neurotransmittertjes, do your job', schreef ze nog in haar dagboek. In 2011 sprong ze van een flat in de Bijlmer. Dan is het drama compleet. Haar boek, getiteld 'Ervaring niet vereist', is nog steeds niet gepubliceerd en haar vader en moeder, die nu de rechten hebben, weten ook niet wat ze er mee moeten doen.

Lees het complete verhaal in De Volkskrant van zaterdag 6 oktober 2012. Bezoek haar online condoleanceregister. (foto: FacemePLS)

comments powered by Disqus
Quote van de week"Ik vind dat een mens onder ogen moet zien, hoe oud hij ook is en hoeveel hij ook gestudeerd heeft, dat hij eigenlijk van de hele bliksemse bende niets begrijpt. Ik denk dat dit uiteindelijk een soort boodschap is die ik wil overbrengen."

Piet Vroon

Video
Piet Vroon - Hechting