Help, ik heb vakantie

Geplaatst op 28 mei 2015 16:38 door sv in Analyse, 1905 bekeken

Komende zomer gaan er weer veel Nederlanders naar het buitenland. Voor de meeste mensen een genot, maar niet voor iedereen. Zo is de vakantie voor mij vaak wel een strijd, al ben ik van plan om die dit jaar te gaan winnen.

Als ik op vakantie ga dan neemt de angst vaak toe. Waar ik dan bang voor ben? Om te overlijden. Het vreemde is, ik rijd elke dag auto en dan ken ik geen angst, maar als ik op vakantie ga, dan neemt die angst toe dat ik een ongeluk krijg. Een vorm van onveiligheid, heimwee, die toeneemt zodra ik uit mijn veilige omgeving ben.

Dit kan obsessieve vormen aan gaan nemen. Zo was ik in Barcelona eens bang dat er ieder moment een overstroming zou komen, omdat we zo dicht bij de zee zaten. Totaal niet realistisch, dat besef je dan ook soms, maar toch komt die angst gedurende het verblijf steeds terug. Op internet wordt die angst ook wel 'vakantieangst' genoemd. Het gaat om mensen bij wie het zweet uitbreekt als ze op vakantie gaan, de dagen ervoor gespannen zijn, op vakantie uit balans raken en hun evenwicht kwijt zijn.

Is vakantie dan nog wel leuk? Nee, natuurlijk niet. Het is een gevecht, terwijl je wil ontspannen. Hoe ik het dit jaar op ga lossen? Door veel erover te praten, schrijven, vooraf bespreken met zoveel mogelijk mensen en proberen meer plezier te maken tijdens de vakantie. Wat vind ik leuk? Wat voelt goed, wat niet? Daarnaast ga ik komende zomer bewust iets korter op vakantie. Ik ben benieuwd of het dit jaar gaat lukken om minder gespannen op pad te gaan.

comments powered by Disqus
Quote van de week"Ik vind dat een mens onder ogen moet zien, hoe oud hij ook is en hoeveel hij ook gestudeerd heeft, dat hij eigenlijk van de hele bliksemse bende niets begrijpt. Ik denk dat dit uiteindelijk een soort boodschap is die ik wil overbrengen."

Piet Vroon

Video
Piet Vroon - Hechting